Datanetwerken en telefooninstallaties

Gestructureerde bekabeling is een universeel bekabelingssysteem in gebouwen. Het bestaat uit een stervormig aangelegd netwerk met één of meerdere verdeelpunten op een aantal (bij voorkeur) centrale locaties in een gebouw. Genoemde verdeelpunten worden onderling verbonden met een koper of glasvezel “backbone”.

dataIn de verdeelpunten worden alle in het gebouw geïnstalleerde kabels afgemonteerd in 19″ cabinets op glasvezel en/of RJ45 distributiepanelen. Hierdoor ontstaat in de verdeelpunten een overzichtelijk geheel zodat er op simpele wijze een verbinding gemaakt kan worden tussen de netwerkapparatuur of telefooncentrale en de gebruiker op de werkplek. Op de werkplekken worden wandcontactdozen aangelegd voorzien van RJ45 connectoren met een unieke codering. Deze codering correspondeert met het desbetreffende poortje op het distributiepaneel, waardoor het een simpele handeling is de gebruiker te koppelen met de netwerkapparatuur of de telefooncentrale.

Voordelen van gestructureerde bekabelingssystemen:

  • Universele RJ45 aansluitingen voor data, telefonie of video
  • Gegarandeerde performance van het netwerk
  • Grote flexibiliteit op de werkvloer
  • Interne verhuizingen eenvoudig te realiseren
  • Praktisch geen onderhoud nodig

Het is natuurlijk verstandig bij de aanleg van een nieuw gestructureerd bekabelingsysteem te kiezen voor een concept met een grote toekomstvastheid. Een verstandige keuze is in dit geval categorie 6 bekabeling. Door de toenemende vraag naar categorie 6 bekabeling zijn de prijzen de afgelopen tijd al flink gedaald. Er is dan voldoende bandbreedte aanwezig voor toekomstige netwerkprotocollen. U bent dan ook zeker van het feit dat het hier een gestandaardiseerd concept betreft wat volledig gecertificeerd kan worden. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn het huidige bekabelingsysteem vervroegd af te schrijven om de kwaliteit en performance te garanderen. Uiteraard is deze keuze van een aantal factoren afhankelijk.

Natuurlijk willen wij u graag adviseren bij uw keuze en zullen wij indien u dit wenst een vrijblijvende offerte voor u maken.